Maagzweer oorzaken, symptomen en behandeling

Een maagzweer in de maag wordt een ulcus ventriculi genoemd. Een maagzweer in de dunne darm (twaalfvingerige darm) wordt een ulcus duodeni genoemd. Een maagzweer ontstaat wanneer het evenwicht tussen slijmproductie en maagzuurproductie is verstoord. NSAID’s (non steroid anti inflammatory drugs) en de helicobacter pylori kunnen een maagzweer veroorzaken. Pijn vlak na de maaltijd of nuchter rond de maagstreek staat voorop. De behandeling bestaat uit maagzuurremmers en soms antibiotica.

Wat zijn oorzaken van een maagzweer?
De maag is een soort van zak waarin voedsel tijdelijk wordt opgeslagen, maar ook wordt ontsmet. De lage zuurgraad veroorzaakt door het maagzuur maakt het overleven van schadelijke bacteriën onmogelijk. De lage zuurgraad is echter ook schadelijk voor de maag zelf. Om deze reden zijn er slijmproducerende cellen die slijm produceren. Het slijm bedekt de binnenzijde van de maag. Zo wordt de maag beschermd tegen het maagzuur. Een maagzweer kan ontstaan wanneer er onvoldoende slijm en/of veel maagzuur wordt geproduceerd. Het maagzuur kan dan de maag beschadigen en een maagzweer veroorzaken. Een maagzweer wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie (helicobacter pylori). Ook langdurig gebruik van NSAID’s (Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen) en aspirine kunnen een maagzweer veroorzaken.

Wat zijn symptomen van een maagzweer?
Mensen met een maagzweer hebben pijn rond de maagstreek. Bij een zweer in de twaalfvingerige darm is er vaak pijn op een nuchtere maag. Er stroomt dan onverdund maagzuur in de twaalfvingerige darm wat direct in contact komt met de zweer. Dit is erg pijnlijk. Bij een maagzweer in de maag is er pijn bij voedselinname. Bij voedselinname produceert de maag maagzuur wat in contact komt met de zweer. Ook kan er sprake zijn van een verminderde eetlust, misselijkheid en braken. Soms kan er bloed in het braaksel zitten, of wordt er bloed gebraakt. Een ernstige complicatie van een maagzweer is een maagbloeding. Een maagbloeding is te herkennen aan teerachtige zwarte ontlasting. De diagnose maagzweer wordt gesteld op basis van een gastroscopie. Met een gastroscopie wordt met een klein cameraatje de maag bekeken. Soms wordt weefsel afgenomen (biopt) en onderzocht op de aanwezigheid van de helicobacter pylori.

Hoe verloopt de behandeling van een maagzweer?
Een maagzweer is goed te behandelen. Een maagzweer wordt zeker behandeld met een maagzuurremmer. De maagzuurremmer remt de productie van de maagzuur. Hierdoor kan het evenwicht van de maag en de zweer herstellen. Als de maagzweer wordt veroorzaakt door de helicobacter pylori wordt antibiotica voorgeschreven. Antibiotica doden de helicobacter pylori. Soms worden probiotica samen met de antibiotica geadviseerd. Probiotica kunnen het gezonde evenwicht van bacteriën in het maagdarmkanaal herstellen. Verder wordt geadviseerd om te stoppen met NSAID’s, roken en aan stressreductie te doen. Verder moeten prikkelende stoffen zoals sterk gekruid voedsel, vetrijk voedsel, alcohol en koffie beperkt worden, want dit voedsel remt het herstel en provoceert de klachten. Eet verder gezond, maar niet vlak voor het slapen gaan en beweeg voldoende.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Maagkanker oorzaken, symptomen en behandeling

Overgevoelige maag, oorzaken, symptomen en behandeling

De maag

Slokdarmkanker oorzaken, symptomen en behandeling

Bronnen:

www.maagdarmlever.nl
www.mlds.nl
www.cbo.nl
nhg.artsennet.nl